İş süreçlerinin elektronik ortama taşınmasını destekleyen Netsis, işletmelerine-Fatura (elektronik fatura) ve e-Defter (elektronik defter)’e geçiş süreçlerinde öncü olmaya devam ediyor.
2010’da hem kağıt, hem zaman tasarrufu sağlayan e-fatura uygulamasında Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan entegrasyon izni alan ilk yazılım firması olan Netsis, ardından yürürlüğe giren e-Defter’de de ilkler arasında yer aldı.
Son dönemde 421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Maliye Bakanlığı tarafından birçok sektöre e-Defter tutma ve e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu geldi.
Çok daha fazla sayıda mükellefin e-Defter ve e-Fatura uygulaması kullanma zorunluluğu ortaya çıkmasıyla birlikte gerek ürün gerekse versiyon paketlerinde güncellemeye giden Netsis, Entegre, Standard ve Enterprise ürünlerini uygulamalar ile entegre çalışır şekilde güncelledi. Netsis kullanıcıları ayrıca e-LOGO garantisi ile “Enregrasyon” ve “Fatura Saklama” hizmetlerini de Netsis’ten edinebiliyor.
Zorunluluk Getirilen Mükellef Grupları
e-Fatura (elektronik fatura, efatura), faturanın elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin uygulamadır.
14/12/2012 tarihli 28497 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 421 sayılı Vergi Usul Kanunu Tebliği ile bazı mükellef gruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilmiştir.
Yukarıda belirtilen kapsama dahil olan ana mükelleflerin listesiwww.gib.gov.tr ve www.efatura.gov.tr sitelerinde yayımlanmaktadır. Söz konusu listelerde yer alan mükelleflerden 2011 yılında mal alan ve yukarıda belirtilen brüt satış hasılatına sahip olan mükelleflerin de zorunluluk kapsamında olacağı unutulmamalıdır.
Bu mükelleflerin
içinde geçmeleri zorunludur.
Sisteme kayıtlı mükellefler için, kendi aralarında yapılan alım – satımlarda kağıt fatura seçeneği tamamen kaldırılarak 1 Eylül 2013 tarihinden sonra e-Fatura zorunluluğu getirilmiştir.
Türkiye çapında sayısı 40 bini aşan müşterisinin uygulamalardan en kolay ve kapsamlı şekilde yararlanmasına destek olmak için çalışan Netsis, 1 Eylül 2013’ten itibaren, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip ve 4760 sayılı ÖTV Kanununa III. sayılı listedeki malları (kolalı gazozlar, alkollü içecekler, tütün ve mamulleri) imal, inşa veya ithal eden mükellefler için zorunlu hale gelecek e-Fatura uygulamasında da kullanıcılarına özel çözüm seçenekleri hazırladı.
GİB’e başvurarak e-fatura onayını almış ve sisteme tanımlanmış mükellefler; kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip, elektronik belge olarak düzenledikleri eFaturaları, belirlenen veri aktarım protokolü aracılığı ile GİB’e iletebilecekleri e-Fatura modülünde ise e-Fatura alım/gönderim işlemlerinde kullanıcılara iki farklı seçenek sunuluyor.
1. Seçenek Netsis e-Fatura modülü üzerinde XBRL – TR e-fatura dosyasına dönüştürülen gelen/giden faturaları GİB sunucusuna manuel olarak yüklemek. (Aylık 5000 adet ile sınırlıdır.)
2. Seçenek GİB entegrasyonu ile Netsis e-Fatura modülü üzerinde gerçekleşen gelen giden e-Faturaları GİB sunucusuna online olarak yükleme imkanı.
Netsis Uygulama Modülleri;
E-Fatura GİB dosya aktarım modülü
E-Fatura GİB online entegrasyon modülü
E-Fatura Netsis Enterprise bağlantı modülü (API)
E-Defter Netsis Enterprise bağlantı modülü (API)
e-Fatura Uygulaması, tanımlanan standartlara uygun e-Faturaların, tarafları arasında güvenli ve sağlıklı bir biçimde dolaşımını sağlamak amacı ile oluşturulan uygulamaların genel adıdır.
e-Fatura Uygulaması kapsamında fatura oluşturma, gönderme ve alma işlemleri aşağıda belirtilen iki şekilde yapılabilmektedir.
E-Fatura sisteminde,
Gönderilen e-Faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nca kontrol edilerek alıcıya iletilmekte ve aynı zamanda merkezi veri tabanlarında muhafaza edilmektedir.
Gönderici Birim,
Posta Kutusu birimi,
Yukarıdaki adımlar online entegrasyon ve dosya aktarım modülleri için aynıdır. Zarfların GİB’e gönderimi Netsis online entegrasyon sistemi kullanımında web servis aracılığıyla otomatik yapılır ve merkezden gelen belge gönderimlerine ilişkin statüler otomatik güncellenir. Dosya aktarım modülünde ise, zarflar kullanıcı tarafından GİB’in portalına yüklenmeli, gönderimler sonucunda portalda oluşan statüler ise Netsis e-fatura arayüzünde manuel güncellenmelidir.
Online entegrasyon sisteminde,
Dosya aktarım modülünde,
Bağlantı modülü
Uygulamadan yararlanmak isteyen mükellefler için başvuru süreci,
Başlangıç aşamasında yevmiye defteri ve büyük defterin e-Defter kapsamında tutulması öngörülmüştür.
e-Defter uygulamak isteyen mükellefler uyumluluk onayı almış bir yazılım kullanmak zorundadır (Netsis olarak Gelir İdaresi Başkanlığı onaylı e-Defter uygulamamızı sağlamaktayız).
Veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen, 213 Sayılı VUK gereği bir irsaliyede yer alması gereken bilgileri barındıran, satıcı ve alıcı arasındaki iletimi merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir.
e-İrsaliye yeni bir belge türü olmayıp, kağıt irsaliye ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.